Tanker til morgenkaffen: Mange gode grunner til å fjerne moms på reparasjoner

I dag går 25% av prisen du betaler for en reparasjon til staten i form av moms, altså MVA (merverdiavgift). Moms på tjenester ble innført for litt over 20 år siden, og gjelder de aller fleste type tjenester. Vi mener noen tjenester er viktigere enn andre: dersom mange reparerer mer, så skaper vi en rekke nye, lokale arbeidsplasser, vi reduserer forbruket og dermed utslipp, og vi kan bygge en næring rundt reparasjon, gjenbruk, ombruk, oppsirkulæring og hele det sirkulære systemet. Og i motsatt tilfelle – dersom vi ikke «nudger» folk i retning av å reparere, så økes forbruket og disse arbeidsplassene vil forsvinne. Og vi fyrer enda mer bensin på bruk-og-kast-bålet. Dette tenkte jeg på i dag morges når jeg satt med en kopp kaffe ved en middels ukjent og høyst undervurdert fjord ved Stavanger, nemlig Gandsfjorden. Så skal det sies at byen i enden av fjorden heter Sandnes. Men tenk på dette:

  • Hvis du kjøper en elbil, så betaler du ikke moms.
  • Hvis du går til tannlegen eller psykologen, betaler du ikke moms.
  • Går du på teater så betaler du ikke moms.
  • Kjøper du forsikring betaler du ikke moms.
  • Leier du ut eiendom så betaler du heller ikke moms.

Men hvis du vil ha reparert jakken din eller telefonen din, da må du legge på 25% moms på toppen av prisen.

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, er helt enig med oss i Forny om at et momsfritak på reparasjoner vil være gunstig. Han gir oss i sin kronikk på et utvalg gode grunner til at MVA på reparasjoner må fjernes:

  • Subsidiering virker. Ref første punkt i listen over…
  • Sirkulærøkonomi mer enn avfallspolitikk.
  • Merverdiavgiftssystemet er ingen statisk ordning.
  • Norske forbrukere er opptatt av å ta miljøvennlige valg.

Hva skal til for at MVA på reparasjoner blir en del av valgkampsaken for 2023, mon tro?

https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/kronikk-fem-gode-grunner-for-momsfritak-pa-reparasjoner/