, ,

Søk på nett og plant et tre #ecosia

Dette innlegget handler om forretningsmodeller og kundevalg.

Hver dag så googler de fleste av oss et eller annet. Og bare der har det skjedd noe – for ti år siden så hadde vi ikke skrevet «googlet», men «søkt på internett». Det har for mange blitt så synonymt med å bruke søkemotoren Google (som forøvrig er ekstremt mye mer enn bare en søkemotor) at det har blitt et verb! I 2020 så tjente Google (Alphabet, som de heter på børs) 357.178.900.000 kroner (eller ca 182 milliarder dollar). Det ligger enorme verdier i å hente inn brukerdata – gjennom søk, mail, kart, bevegelser – alt vi gjør på en Google-plattform genererer skreddersydde annonser som kommersielle aktører er villige til å betale Google mye for å vise nettopp deg. Data, personvern og slikt er en helt annen sak – dette innlegget handler om våre valg som forbrukere. Våre bevisste valg, og da spesielt knyttet til miljø.

Ecosia er et selskap som gir deg samme tjeneste som Google, altså søk på internett, men de har en verdidrevet forretningsmodell. Så kommersielt tjener de penger som Google – men bokstavelig talt pløyer overskuddet tilbake til samfunnet, synliggjort gjennom treplanting. Og det å plante et tre er som vi vet godt for oss – nevner bare erosjon, co2-binding og lokal luftkvalitet – det blir kanskje neste innlegg! De har også en personvernerklæring som er betydelig mer personvern-vennlig enn andre…

Ecosia markedsfører seg ikke som «verdens beste søkemotor» eller ved andre tekniske attributter ved tjenesten, men fokuserer på to hovedbudskap:

  • More than CO2-neutral
  • Privacy friendly

I min svært begrensede test så fungerer løsningen utmerket – jeg bruker Chrome (fra Google…) og med Ecosia-extension så gjøres automatisk mine søk der. Resultatene er identiske med de som jeg får fra Google, men i steden for å fylle opp en allerede overfull pengebinge i USA (som kanskje bidrar til at enda en multimilliardær får reise til verdensrommet?) så kanaliseres en del av inntektene fra min aktivitet til initiativ som gjør verden litt bedre for oss alle.

Prøv selv: https://www.ecosia.org/