, , , ,

Reparere fremfor resirkulere

Dersom du tar vare på det du har, så slipper du å resirkulere det som ikke lenger virker. Og enda bedre – du slipper å erstatte det som ikke virker.

Vi har sett litt på helt konkrete grunner til at vi mener reparasjoner er veien å gå – og vi håper du vurderer å reparere litt slitte sko eller et klesplagg som du kanskje egentlig vurderer å kaste – selv om du ser fantastisk ut i det 😉

  • Reparasjon er bedre enn resirkulering. Produktet beholder sitt «nivå» i verdikjeden, og kan brukes videre til det som det er ment å brukes til. Dersom en sko kan resirkuleres til et handlenett så er det vel og bra det, men da blir uansett skoen erstattet av en ny sko siden funksjonen forsvinner i resirkuleringen. Litt som når skoen gjenbrukes som blomsterpotte – fint at den ikke havner på dynga og at den kan brukes til noe, men aller best om du kan fortsette å bruke den.
  • Reparasjoner sparer deg penger. Såfremt dette er en vare som du ønsker å bruke i fremtiden, så vil det som regel være veldig lønnsomt å reparere fremfor å erstatte. Utfordringen med joggesko til 199,- og jakker til 249,- er selvfølgelig at kvaliteten i slike produkt som regel er dårlig, og når de blir ødelagt så lønner det seg faktisk ikke å reparere. Da blir de kastet, og veldig mange kjøper seg nytt istedenfor. Dersom du imidlertid har kvalitetsklær eller sko, så kan det å reparere en glidelås, slitte ermer eller en utgått såle være veldig bra – både for lommeboka og for miljøet.
  • Reparasjoner opprettholder og skaper lokale arbeidsplasser, og øker både kompetanse og fokus på reparasjoner. Dersom klær og sko kastes, og erstattes med nytt, så iverksettes en hel kjede med råvareuttømmende og forurensende prosesser: fra produksjon til transport, emballasje og forbruksfokus. Og for økonomien kan det være veldig bra – av 800,- brukt på en lokal reparatør versus 800,- brukt på et varekjøp i en stor kjedebutikk – vi kan nok anta at en betydelig større del av reparasjonsinntektene blir værende lokalt enn f.eks hos en internasjonal klesgigant…
  • Reparasjoner bidrar til at vi gjør verden til et bedre sted. Mindre utslipp til produksjon og transport, redusert råvareforbruk etc.

Vi oppfordrer med dette å bruke din lokale reparatør, eller velge ditt produkt i menyen over, så kommer vi og henter det du vil reparere – enkelt og greit. Og godt!!