, ,

Redde verden – hva kan jeg gjøre?

Redde verden – hva kan jeg gjøre? 

Du og jeg er en av mange. Ganske små alene, men desto større sammen. Og dette målet om å redde verden, eller ihvertfall gjøre verden til et litt bedre sted for oss alle – det klarer ingen alene.  Derfor spør stadig flere seg – hvordan kan jeg bidra? 

De færreste gjør alt, men la oss komme med noen forslag til hva den enkelte kan gjøre selv.

  • Reise annerledes. Med reise så tenker vi på alt fra jobb og studiereiser til ferie og fritidsreiser. Sykkel eller gange er litt av et kinderegg: først og fremst kommer du deg fra A til B; du får tid til refleksjon, du får mosjon og du bidrar til et ekstremt lavt utslipp! Når du skal litt lengre, så er jo trikk, buss, t-bane og tog veldig bra. Elbil best dersom du først må kjøre bil, og skal du langt på ferie – tog fungerer overraskende bra overraskende mange steder, ellers tenk fly så kort som mulig – og bli gjerne lengre på ett sted fremfor å dra på mange småturer. 
  • Spise annerledes. Mindre rødt kjøtt er også et slags kinderegg – mindre rødt kjøtt gir deg bedre helse, introduksjon til mye nye smaker og du kutter klimagasser. Full vegetar eller vegansk livsstil passer kanskje ikke for alle, men en endring behøver ikke å være sort/hvitt – reduksjon bidrar også. Stadig flere kaller seg fleksitarianere… Og fisk er jo fantastisk godt – hva med å sjekke ut Smak av Hav – og støtte norske grundere samtidig?
  • Forbruke mindre. Vi trenger alle noe nytt – men det behøver ikke å kjøpes nytt. Vi har ulike behov i livet, og det du trenger nå, det finnes kanskje på markedet allerede – brukt.
  • Kaste mindre. Tenk gjenbruk og resirkulering i alt du kaster – kompostering, gi eller selge det du ikke trenger – og fremfor alt reparasjon fremfor kasting – alt vil bidra til et mindre klimaavtrykk. 

Det er vel slik at alle ønsker en bedre verden, ergo må vi forandre oss, men de fleste ønsker ikke egentlig å forandre seg selv og sine vaner. Mitt forslag er å starte med det minst dramatiske – lavthengende bærekraftsfrukter, og når du ser at endringene ikke bare går lettere enn du trodde, de beriker mer enn du trodde også – så motiveres de fleste til å gjøre mer. 

Så hva venter vi på?

(bilde lånt fra Meny)